Veilige banken

We beleven stormachtige tijden van kommer en kwel, waarbij de problemen in de financiële wereld zich met hun tentakels nestelen in de economie. Gereputeerde banken vallen als vliegen. Onzekerheid begint ook hier te knagen en de brave huisvader en –moeder vraagt zich af wat er zal gebeuren met de zorgvuldig opgespaarde euro's. Wel is het zo dat de financiele situatie van de Europese banken de laatste maanden verbeterd is dankzij de interventies van de Europese Centrale Bank. Het blijft natuurlijk afwachten of de uitkomsten van elk veranderplan zullen leiden tot de resultaten die de ECB voor ogen hebben.

Op de vraag welke banken er het beste voorstaan, heeft men getracht een antwoord te geven, en we willen u deze kennis graag over brengen. Men heeft een evaluatie gemaakt van de 50 banken (wereldwijd) die hun cliënteel het meeste zekerheid zouden bieden. Hiervoor ging men niet over één nacht cola on the rocks. Men ging zijn mosterd vooral halen bij zg. rating firma’s, vooral Fitch, Moody’s en Standard & Poor’s.

Op kop staat een bijna twee eeuwen oude Franse instelling, nl de Caisse des Dépôts et Consignations. Deze deposito- en consignatiekas functioneert onder staatstoezicht en werd een jaar na Waterloo opgericht (en we citeren) ‘om na de wanorde van het Eerste Keizerrijk het vertrouwen te herstellen’. Anders gezegd: na het rommeltje dat Napoleon achterliet was het nodig de spaarders terug aan te trekken.

Op een neuslengte na de Franse Caisse volgt een Nederlandse instelling, nl. Bank Nederlandse Gemeenten. Ze is qua omzet de vierde bank van Nederland en is, zoals de naam het laat vermoeden, gespecialiseerd op het vlak van gemeentefinanciën. Op de site www.bng.nl komt u wat meer te weten over deze bank.

De derde positie komt toe aan de Duitse Landwirtschaftliche Rentenbank, opgericht in 1949 met de bedoeling het herfinancieren van de landbouwbedrijven, die veel hadden geleden onder de Tweede Wereldoorlog. Deze bank verleent rechtstreeks kredieten voor het ontwikkelen van landbouwactiviteiten maar steunt tevens andere banken, actief op dit gebied.

Vervolgens ontmoeten we de Nederlandse Rabobank, die ontstaan is uit een Duitse boerenleenbank in de trant van bovenvermelde Landwirtschaftliche Rentenbank. In 1864 kwam een zekere Friedrich Raiffeisen op het idee, iets concreet te doen aan de armoede die heerste op het platteland. In 1898 werd in Nederland de Coöperatieve Centrale Boerenleenbank op gericht, waaruit later Rabobank zou ontstaan, die vandaag in 43 landen meer dan 60.000 medewerkers telt en actief is in alle klassieke bankoperaties evenals in vermogensbeheer, leasing en het financieren van vastgoed.

Relatief jong is de L-Bank. Ze heeft als hoofddoel het verstrekken van leningen aan kleine en middelgrote ondernemingen, voor de woningbouw, studentenbeurzen e.d. Deze bank telt ca 1.100 medewerkers, met een redelijk verloop al zijn er wel vaak vacatures controllers.

LLoyds TSB is een Britse onderneming, actief over de ganse wereld, vooral Europa, de VS, Azië en het Midden-Oosten. Het bedrijf is het resultaat van de samensmelting in 1995 van Lloyds Bank en Trustee Savings Bank (TSB). Het beursgenoteerde Lloyds TSB is o.m. actief op het vlak van hypotheken, verzekeringen en investeringen.

In 2000 smolten de Franse ondernemingen Banque Nationale de Paris (BNP) en Paribas samen tot BNP Paribas. Samen met Société Générale en Crédit Lyonnais behoort deze bank tot de drie ‘oude’ Franse banken. BNP Paribas is niet alleen beursgenoteerd, ze maakt ook deel uit van de belangrijke Franse CAC 40 index. Het is de grootste bank in de eurozone en ze stelt meer dan 162.700 mensen tewerk.

Op de 8ste plaats ontmoeten we een Belgische bank, met name Dexia Bank, die in 1996 ontstond uit de fusie van het Gemeentekrediet van België met het Franse Crédit Local. Gebaseerd op deze historische achtergrond is Dexia actief op het vlak van kredieten voor de lokale overheden en tevens voor de financiële dienstverlening aan particulieren. Dexia is beursgenoteerd, niet alleen in België maar ook in andere Europese landen.

Meer dan anderhalve eeuw geleden richtten de heren Henry Wells en William Fargo de bank Wells Fargo op, die vandaag de vijfde grootste is van de VS. Ze richt zich vooral tot particulieren voor alle soorten van financiële diensten, zoals online banking, het verlenen van studiebeurzen, hypotheken, persoonlijke leningen, ziekteverzekeringen enz.

In de benaming van NRW Bank staan deze 3 letters voor Nordrhein-Westfalen en daarmee wordt aangegeven, dat deze bank zich aanvankelijk concentreerde op deze Duitse deelstaat. Ze verleent klassieke kredieten aan ondernemers, maar verstrekt ook doelgericht advies. Ze heeft een neutrale positie en is dus niet concurrentieel met andere banken of andere financiële instellingen.

Tot daar ons overzicht van de 10 meest soliede banken voor het jaar 2008. U merkt, dat genoemde rating firma’s blijkbaar zeer streng tewerk zijn gegaan, want geen van de banken die we de afgelopen dagen in een kwalijk daglicht hebben gezien komt voor in de lijst.

Voor alle duidelijkheid: wij geven u dit overzicht louter als informatie en niet als aanbeveling om met z’n allen een rekening te openen bij een of meerdere van de vermelde banken. Want zich vergissen is des mensen.

De meeste banken maken het trouwens tegenwoordig wel makkelijker om over te stappen. Bijvoorbeeld de ING. Niet tevreden met je bank? De overstapservice ING regelt een soepele overstap van bank

Roderick Groenink | Woensdag 14 Mei 2014 - 10:10 pm | | Banken
Gebruikte Tags: ,