Goud als bescherming tegen mogelijke crisis op de vastgoedmarkt

Het Internationaal Monetair Fonds waarschuwt de wereld dat de vastgoedzeepbel, die zich in een groot aantal landen heeft gevormd, tot een nieuwe crisis zou kunnen leiden. Die vastgoedzeepbel zou vroeg of laat kunnen imploderen, met navenante gevolgen. Het vreemde is dat het IMF geen gewag maakte van zeepbellen die zich gevormd zouden hebben in grote steden als Londen of New York, waar de vastgoedprijzen letterlijk door het dak zijn gevlogen.

Sommige economen zijn van mening dat het IMF zijn huiswerk niet goed heeft gedaan. Op basis van het IMF-rapport waarschuwt de Wereldbank dat we ons moeten voorbereiden op de volgende crisis, die wel eens heviger zou kunnen zijn dan de vorige. Volgens heel wat analisten kan het geen kwaad om wat goud te kopen als bescherming tegen de crisis die op komst is.

De waarschuwingen dat ons spaargeld gevaar loopt, weerklinken steeds luider. De regeringen werken achter de schermen aan een plan om het spaargeld van iedereen te confisceren wanneer zich ergens een nieuwe crisis aankondigt. Een toekomstige crisis zal namelijk te groot in omvang zijn om via een extern reddingsplan opgelost te worden.

Mark O’Byrne, de bekende Ierse goudgoeroe en in het dagelijks leven hoofd onderzoek bij GoldCore, adviseert iedereen om zich tijdig voor te bereiden op een scenario waarin ons spaargeld wordt aangeslagen. Dat gebeurt beter een jaar te vroeg dan een jaar te laat.

Volgens O’Byrne is het aangewezen om 10% van de portefeuille in fysiek goud, munten of goudstaven, te kopen en dan maar te hopen dat de goudprijs niet helemaal door het plafond zal vliegen. Dat zou namelijk betekenen dat de rest van de bezittingen zo goed als waardeloos zou zijn geworden.

Roderick Groenink | Woensdag 18 Juni 2014 - 10:37 am | | Banken
Gebruikte Tags: , , , , ,